Şuan tasarım aşamasından yeni çıktığı için sadece panelini paylaşmak istedim. Baskı devre ve gerekli diğer dökümanlar test edildikten sonra paylaşıma sunulacaktır.
Güç kaynağında mevcut özellikler şunlardır:
0-30 Volt ayarlı ve kısa devre korumalı DC çıkış
Isı ayarlı havya istasyonu
Tek butonla Güç kaynağı açma/kapama
Tek butonla havya açma/kapama
2x16 LCD gösterge ile voltmetre, ampermetre ve pulsout kontrol gösteresi (Programlanabilir)
Kademeli hızlı ayar çıkışı
Arıza sezme ünitesi
Harici ledler ile akım göstergesi
2 adet sabit (+5V ve +12V) 1 adet ayarlı veya kademeli DC voltaj çıkışı
Günümüzde kullandığımız bir çok elektronik sistemlerde mikro denetleyiciler kullanılmaktadır. Bir mikro denetleyici ile yapılabilecek bir çok tek ve tümleşik devreler olabilir. Yapmış olduğum havada yazı uygulamasını bir deney seti (geliştirme kartı) olarak kullanabileceğimiz gibi reklam vs. gibi birden fazla alanda da kullanılabilir. Tamamen tasarım ve hayal gücü ile geliştirilmekte olan bu sistem günümüzde daha çok reklam sektöründe kullanılmaktadır.
Oldukça kolay bir devreye mevcut olsa da tasarımına göre farklı modelleri de mevcuttur. Ama çoğundaki mantık aynıdır. Göz yanılması diye tabir edilen 25. kare olayı ile devredeki 8 adet ledin mikro denetleyici yardımıyla her mikrosaniye de havada oluşturulmak istenen yazıdaki herhangi bir harfinin bir sütununu 8 adet led ile çıkış alarak havada gösterilmektedir.
Yeni nesil otomasyonlar da PC ile cihaz veya sistem kontrolü için bir çok çözüm ve üniteler geliştirilmektedir. Bu tür sistemlerde mikrodenetleyicilerin seri iletişim özellikleri kullanılarak USB yoluyla kontrolü yapılmaktadır. Hem PC hemde mikrodenetleyici için iki farklı program oluşturulur ve birbirleri ile iletişimleri bu programlar üzerinde sağlanır.
Seri iletişim için özel bir çok mikrodenetleyici tasarlanmıştır. Yongalarında seri iletişim ile birlikte işlem yapma kapasitesi de mevcuttur. Yani seri yoldan almış olduğu data bilgileri ile mantıksal, sayısal ve port (çıkış) kontrolü gibi işlemler yapabilmektedirler.
Yukarıda ki videoda basit bir seri iletişim uygulamasını paylaştım.
Aklımda bir RC araba var yapmak istediğim. Güçlü motorlar, hızlı ve süper yol tutuşu olan bir sistem. Bugün bir ucundan başlamak istedim. Önce arka diferansiyele bağlanacak motorun yön kontrolünü sağlayacak olan devir yönü değiştirme devresini hazırladım.
Bu paylaşımı tamamen USB ile yeni tanışacak olanlar için yayınlıyorum. 2 gündür araştırdığım ve edindiğim bilgiler neticesinde win7 32 bit bilgisayarım ile usb ile step motor kontrolünü gerçekleştirdim.
Bu devreyi asıl tasarlama amacım PIC18f4550 geliştirme karıma eklemiş olduğum step-servo motor kontrol kartını usb üzerinden kontrolünü sağlamak oldu.
Devreyi breadboard üzerinde kurup pc ile usb bağlantısını yaptığımda ilk denememde " Sorun bildirdiğinden Windows bu aygıtı durdurdu. (Kod 43) " hatasını aldım. Bu hata ile aslında canım iyce sıkılmıştı. En sevmediğim hatta nefret ettiğim arıza türü olan gizli arıza ile karşı karşıya gelmiştim. Daha doğrusu ben öyle sanıyormuşum :). Ertesi gün iyi bir aradan sonra, rahat bir kafa ile tekrar devrenin başına oturarak başladım arıza aramaya. PDF dosyasında ki devre ile karşılaştırılırken birden gözüme kristalin değeri çarpınca jeton düştü benim. Devre üzerine dalgınlıkla 16 MHz kristal takmışım meğer. Gerçek devrede bu değer doğal olarak 20 MHz. Elimde dıp olarak bulunmayan 20 MHz kristalin smd kılıfını devreye bağlayarak tekrar usb bağlantısını gerçekleştirdim. Sorun yok artık :)
Usb ile PIC bağlantısı gerçekleştirilirken çıkan sorunlar ve hataları başıma gelenler sonucunda şöyle sıralayabilirim;
Öncekullanılacak vısual basıc veya delphi programlarının PIC ile uyum sağlaması için o programa göre yazılmış PIC e atılacak hex. code dosyasının doğru atılması veya çalıştığından emin olunması gerekli.
Donanımsal olarak 18 nolu pine (Vusb) 220-470 nF değerleri arasında diğer ucu şase olacak şekilde bir seramik kondansatör bağlanmalıdır.
PIC için kristal seçimi yine donanımsal bir sorun olarak karşımıza az önce bahsettiğim " Sorun bildirdiğinden Windows bu aygıtı durdurdu. (Kod 43) " hatasıyla karşılaşmamıza neden olabilir.
Sade devre tasarımı aşağıda ki gibi olmalıdır.
Tabi bir diğer hususta PIC ve PC nin haberleşme sağlayabilmesi için gerekli usb sürücü dosyası. Bu dosya aşağıda paylaşacağım dosyaların içinde mevcuttur. Devre seması ise aşağıdaki gibi olmalıdır.
Eğitim ve geliştirme kiti olan E-SİS kart ile PIC16F877/877A, PIC18F452 ve PIC18F4550 mikrodenetleyiciler kullanılabilir. PIC18F4550 ile PC ile seri iletişim yapılabilmesi için 1 tane USB çıkışı mevcuttur. Üzerinde MCLR ve RD0 pinlerine bağlı iki adet buton, RC4, RC5 pinlerine bağlı 2 adet LED diyot bulunmaktadır. Kristal osilatörün değiştirilmesi için kristal soketi bulunmaktadır. Regülatör olarak LM317T regülatörünü kullandım. Devrede 3.3V sensörler ile çalışılması gerektiğinde devre gerilim jumperi ile 5V veya 3.3V seçimi yapılabilinmektedir. Kitin LCD katında PIC' in RA0 ve RA1 bitlerine bağlı ikili switch anahtar , LCD led ve fokus ayarı için (1k, 2k) 2 adet trimpot yer almaktadır. Her katta gerilim gösterge ledi bulunmaktadır. PIC 'in geri kalan tüm bitleri direk çıkış pinlerine verilmiştir. PIC 'ler üzerinde programlanması için VPP - +5V - GND - RB7 - RB6 bitlerine sıralı biçimde pin çıkışı verilmiştir. Bu sayede programlayıcı PIC çıkarılmadan karta bağlanarak programlanabiliyor.
Devre biter bitmez huyumdur hemen denerim :D Önce bir LCD animasyonu yazdım. Kısa bir program fakat deneme için yeterli. Üzerinde çalıştığım Visual Basıc PIC18F4550 seri iletişim ile kontrol programı tasarımını oluşturdum , fakat programı üzerinde araştırmalarım ve çalışmalarım devam ediyor. seneye biter inşaallah :) Flowcode programına çalışıyorum şuan (boş zamanlarımda), usb kontrolü mevcut bir program fakat bendeki full olmadığı için PIC'i tanımıyor. Fakat youtube da Flowcode programında usb kontrol uygulamaları mevcut. Devreyi son hali ile aşağıda paylaştım. Ek olarak servo ve step motor kontrol katı, 3 adet ek fonksiyonel buton, 1 tane analog giriş (trimpot) ekledim. Step motor çıkışı için ULN2004 ile sürdüğüm bu step motoru kullandım.